Abortus is een medische ingreep die een dokter uitvoert om uw zwangerschap te beëindigen.
Abortus is alleen mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Voordat u een abortus kunt laten doen, heeft u een besluitvormingsgesprek met een (huis)arts.
Besluitvormingsgesprek
Een arts bespreekt met u uw situatie, de keuzes die u heeft bij uw zwangerschap, en verschillende anticonceptiemiddelen. De abortus mag niet eerder plaatsvinden dan op de 6e dag vanaf het gesprek met de arts, omdat u wettelijk 5 dagen bedenktijd heeft.
U heeft het recht om zelf te besluiten of u de zwangerschap afbreekt of doorzet. De arts helpt u om zelf een beslissing te nemen.
Manieren van abortus uitvoeren
Tot 13 weken zwangerschap bestaan er 2 manieren om een abortus uit te voeren:
- abortuspil:
Tot 9 weken zwangerschap
U moet 1 - 3 pillen nemen in de kliniek. Daarna gaat u naar huis. Na 1 -3 dagen neemt u nog enkele pillen. De abortuspil veroorzaakt een miskraam. U zal een beetje bloed verliezen. - zuigcurettage:
Tot 13 weken zwangerschap
De dokter geeft u plaatselijke verdoving, of als dat wenst, kunt u narcose krijgen. De dokter zuigt de baarmoeder leeg met een klein buisje.
Vanaf 13 weken
Er zijn verschillende methoden bij een abortus na 13 weken. Na deze ingreep blijft u meestal langer in de kliniek om uit te rusten. Abortus na 13 weken is niet in alle klinieken mogelijk.
Een vrouw kan een abortus laten uitvoeren zonder toestemming van haar partner.
Vrouwen vanaf 16 jaar mogen zelf beslissen of zij een abortus laten doen. Vrouwen jonger dan 16 jaar hebben toestemming nodig van een ouder of voogd. Is dit niet mogelijk, ga dan naar de huisarts of rechtstreeks naar een abortuskliniek. In veel gevallen is de toestemming van de ouders dan niet nodig.
Noodoplossing
Na een abortus, kunt u nog zwanger worden.
Abortus is geen anticonceptiemiddel. Het is een oplossing in een noodsituatie.