Het vrouwencondoom is een anticonceptiemiddel.
Het vrouwencondoom is een rubberen zakje. Het zakje heeft een flexibele ring aan elke kant: een dunne buitenring en een dikke binnenring. Het vangt het sperma van de man op bij een zaadlozing.
Hoe een vrouwencondoom aanbrengen
Breng een vrouwencondoom aan voor penetratie. Doe het als volgt:
- Controleer of de vervaldatum nog niet overschreden is. Gebruik alleen condooms met een CE-kwaliteitslabel op de verpakking.
- Breng glijmiddel aan op de binnenkant en de buitenkant van het condoom.
- Knijp de binnenring samen.
- Breng het condoom in de vagina in.
- Steek 1 vinger in het condoom en duw de binnenring zo ver mogelijk. Pas op dat het condoom niet draait en dat de penis altijd in het condoom is tijdens de penetratie.
- De buitenring houdt het condoom op zijn plaats tijdens de geslachtsgemeenschap. Deze ring blijft buiten het lichaam en bedekt de zone rond de vagina.
- Neem na de seks de buitenring vast en draai er een beetje aan terwijl u de condoom naar buiten trekt. Let op dat er geen sperma aan de vagina komt.
- Gooi het gebruikte condoom in de vuilnisbak.
Gebruik het condoom maar 1 keer.
Minder betrouwbaar bij fout gebruik
Bescherming tegen hiv en soa's
Het vrouwencondoom beschermt ook tegen hiv en vermindert het risico op besmetting met een soa.
Het vrouwencondoom en het condoom voor mannen zijn de enige anticonceptiemiddelen die u daartegen kunnen beschermen.
Een vrouwencondoom kopen
U kunt een vrouwencondoom o.a. kopen in de apotheek, bij de apotheek of via internet. U heeft geen recept van een dokter nodig.
Een vrouwencondoom kost ongeveer € 3 per stuk.
Meer informatie of hulp nodig?
Huisarts
U kunt met een huisarts over elk intiem onderwerp praten. Als het nodig is, kan de huisarts u naar een gespecialiseerde zorgverlener doorverwijzen. Vluchtelingen met een (voorlopige) verblijfsstatus kiezen een huisarts in hun gemeente. Asielzoekers in een COA locatie kunnen terecht bij een huisarts op de locatie.
Sense.info
Als u jonger bent dan 25 jaar, kunt u bij Sense terecht voor vragen over anticonceptie, seksualiteit en soa. Dit kan per mail, telefoon, chat, of door een afspraak te maken bij een Sense spreekuur.