Een maagd is iemand die nog nooit geslachtgemeenschap heeft gehad. Maar er bestaan ook andere soorten seks.
Zowel jongens (mannen) als meisjes (vrouwen) kunnen maagd zijn.
Maagdenvlies: geen bewijs van maagdelijkheid
U kunt niet zien of voelen of iemand nog maagd is. Zelfs een dokter niet.
Het maagdenvlies is geen bewijs van maagdelijkheid:
- Het maagdenvlies is geen vlies dat de vagina afsluit. Het is een soort randje met weefsel. Het maagdenvlies scheurt dus meestal niet wanneer een vrouw voor de eerste keer geslachtsgemeenschap heeft.
- De meeste vrouwen bloeden niet als ze voor de eerste keer geslachtsgemeenschap hebben. Alleen als het maagdenvlies erg strak is, kan een vrouw een beetje bloeden. Operaties om het maagdenvlies te herstellen maken dikwijls geen verschil.
- Een vrouw kan haar maagdelijkheid niet verliezen door een tampon in te brengen tijdens de menstruatie. Als u zich zekerder wilt voelen, kunt u maandverband gebruiken.
Meer informatie of hulp nodig?
Huisarts
U kunt met een huisarts over elk intiem onderwerp praten. Als het nodig is, kan de huisarts u naar een gespecialiseerde zorgverlener doorverwijzen. Vluchtelingen met een (voorlopige) verblijfsstatus kiezen een huisarts in hun gemeente. Asielzoekers in een COA locatie kunnen terecht bij een huisarts op de locatie.
Seksuoloog
Voor hulp bij seksuele problemen kunt u terecht bij een seksuoloog. Seksuologische hulp wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Soms wordt het wel vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Gynaecoloog
Als u zwanger bent en een verwijzing heeft gekregen, gaat u naar een gynaecoloog. De verloskundige of huisarts geeft u een verwijzing.
Fiom
Hulp en advies bij onbedoelde of ongewenste zwangerschap: kijk voor online informatie op de website of bel Fiom.
088 126 49 00
Siriz
Hulp en keuzemogelijkheden bij een ongeplande, onbedoelde en ongewenste zwangerschap. Siriz werkt vanuit de overtuiging dat het ongeboren leven vanaf het begin recht heeft om zich verder te ontwikkelen en ter wereld te komen.
Jong en zwanger
Als u zwanger bent of een kind hebt gekregen, en u bent jonger dan 23 jaar, kunt u hier terecht voor hulp.