Een vrouw kan zwanger worden, nadat ze de eerste keer een eisprong heeft gehad (eerste cyclus). Ze is dus vruchtbaar en kan zwanger worden voor haar eerste menstruatie

Na de eerste eisprong is een vrouw ongeveer 6 dagen per maand vruchtbaar. Een vrouw die geslachtsgemeenschap heeft in haar vruchtbare dagen kan zwanger worden. Ook als ze voor het eerst seks heeft. 

Een man is vruchtbaar wanneer hij voor het eerst een zaadlozing heeft. Hij produceert sperma voor de eerste keer in zijn puberteit. Een man kan een vrouw zwanger maken. Ook als hij voor het eerst seks heeft.

Gebruik anticonceptie als u geen kinderwens heeft. 

A woman can get pregnant after her first ovulation (has had her first cycle). This means a woman is fertile and can get pregnant before her first menstrual period.

After her first ovulation, a woman is fertile for about 6 days each month. A woman who has sexual intercourse during her fertile days can get pregnant. Even the first time she has sex.

A man is fertile when he has an ejaculation for the first time. He produces semen for the first time during puberty. A man can make a woman pregnant. Even the first time he has sex.

If you do not wish to have children use contraception.

Meer informatie of hulp nodig?

Huisarts
U kunt met een huisarts over elk intiem onderwerp praten. Als het nodig is, kan de huisarts u naar een gespecialiseerde zorgverlener doorverwijzen. Vluchtelingen met een (voorlopige) verblijfsstatus kiezen een huisarts in hun gemeente. Asielzoekers in een COA locatie kunnen terecht bij een huisarts op de locatie.
Jong en zwanger
Als u zwanger bent of een kind hebt gekregen, en u bent jonger dan 23 jaar, kunt u hier terecht voor hulp.
Verloskundige
Zodra u weet dat u zwanger bent, maakt u een afspraak bij een verloskundige bij u in de buurt. Een verloskundige begeleidt u tijdens uw zwangerschap, de bevalling en de eerste periode na de bevalling.
Gynaecoloog
Als u zwanger bent en een medische indicatie (verwijzing) heeft gekregen, gaat u naar een gynaecoloog. U krijgt deze verwijzing van uw verloskundige of huisarts.
Sense.info
Als u jonger bent dan 25 jaar, kunt u bij Sense terecht voor vragen over anticonceptie, seksualiteit en soa. Dit kan per mail, telefoon, chat, of door een afspraak te maken bij een Sense spreekuur.
Fiom
Hulp en advies bij onbedoelde of ongewenste zwangerschap: kijk voor online informatie op de website of bel Fiom.
088 126 49 00
Abortusverwerking - Fiom
Informatie en hulp rond abortusverwerking. Let op: deze site is alleen in het Nederlands.
Siriz
Hulp en keuzemogelijkheden bij een ongeplande, onbedoelde en ongewenste zwangerschap. Siriz werkt vanuit de overtuiging dat het ongeboren leven vanaf het begin recht heeft om zich verder te ontwikkelen en ter wereld te komen.
Ongeplande zwangerschap - Siriz
Hulp en keuzemogelijkheden bij een ongeplande, onbedoelde en ongewenste zwangerschap. Siriz werkt vanuit de overtuiging dat het ongeboren leven vanaf het begin recht heeft om zich verder te ontwikkelen en ter wereld te komen.
Meer zorgverleners

Woordenboek en vertalingen