Ju mund të ngelni shtatzënë në rreth 6 ditë çdo muaj: rreth 5 ditë para se ovulacioni të ndodhë dhe 1 ditë më pas. Për të ditur se kur mund të ngelni shtatzënë, duhet të dini se kur do të keni ovulacionin tuaj të ardhshëm. Kjo mund të jetë e vështirë për t'u parashikuar.

Si të llogarisni ditën e ovulacionit

Ju mund të përpiqeni të llogarisni ditën e ovulacionit nëse cikli zgjat të njëjtën numër ditësh çdo muaj. Ovulacioni ndodh rreth 14 ditë para ciklit menstrual të ardhshëm (fillimi i një ciklitë ri).

Shembull 1 - cikël i rregullt 28 ditësh: ovulacioni do të ndodhë rreth ditës së 14 të ciklit tuaj. Ju mund të ngelni shtatzënë rreth 5 ditë para se të ndodhë ovulacioni dhe 1 ditë më pas.
Shembull 1 - cikël i rregullt 28 ditësh: ovulacioni do të ndodhë rreth ditës së 14 të ciklit tuaj. Ju mund të ngelni shtatzënë rreth 5 ditë para se të ndodhë ovulacioni dhe 1 ditë më pas.
Shembull 2 - cikël i rregullt 23 ditësh: ovulacioni do të ndodhë rreth ditës së 9 të ciklit tuaj. Ju mund të ngelni shtatzënë rreth 5 ditë para se të ndodhë ovulacioni dhe 1 ditë më pas.
Shembull 2 - cikël i rregullt 23 ditësh: ovulacioni do të ndodhë rreth ditës së 9 të ciklit tuaj. Ju mund të ngelni shtatzënë rreth 5 ditë para se të ndodhë ovulacioni dhe 1 ditë më pas.
Shembull 3 - cikël i rregullt 34 ditësh: ovulacioni do të ndodhë rreth ditës së 20 të ciklit tuaj. Ju mund të ngelni shtatzënë rreth 5 ditë para se të ndodhë ovulacioni dhe 1 ditë më pas.
Shembull 3 - cikël i rregullt 34 ditësh: ovulacioni do të ndodhë rreth ditës së 20 të ciklit tuaj. Ju mund të ngelni shtatzënë rreth 5 ditë para se të ndodhë ovulacioni dhe 1 ditë më pas.

Simptoma të ovulacionit

Nëse cikli juaj ndryshon në kohëzgjatje çdo muaj, ju s'mund të parashikoni se kur do të keni ovulacionin tuaj të ardhshëm. Kushtojuni vëmendje simptomave në trupin tuaj që shfaqen në kohën e ovulacionit:

  • Ju keni më shumë rrjedhje nga vagina. Lëngu duket pak si e bardhë veze dhe është ngjitës
  • Temperatura e trupit tuaj rritet pak.
  • Qafa e mitrës ngrihet dhe është më e vështirë për t'u prekur nga vagina juaj. Ajo është zgjeruar pak dhe ndjehet më e butë.

Disa gra kanë pak dhimbje abdominale (dhimbje në bark) gjatë ovulacionit.

Kontracepsioni

Nëse nuk keni dëshirë për të bërë fëmijë për momentin, përdorni kontracepsion.

Elke maand zijn er ongeveer 6 dagen waarop u zwanger kunt worden; ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong. Om te weten wanneer u zwanger kunt worden, moet u weten wanneer uw volgende eisprong plaatsvindt. Het kan moeilijk zijn om dit te voorspellen.

Hoe kunt u de dag van de eisprong berekenen?

Als uw cyclus elke maand even lang duurt kunt u proberen te berekenen wanneer de eisprong plaatsvindt. Dat is ongeveer 14 dagen voor het begin van de volgende menstruatie (het begin van een nieuwe cyclus).

Voorbeeld 1 - regelmatige cyclus van 28 dagen: de eisprong zal plaatsvinden rond dag 14 van de cyclus. U kunt ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
Voorbeeld 1 - regelmatige cyclus van 28 dagen: de eisprong zal plaatsvinden rond dag 14 van de cyclus. U kunt ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
Voorbeeld 2 - regelmatige cyclus van 23 dagen: de eisprong zal plaatsvinden rond dag 9 van de cyclus. U kunt ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
Voorbeeld 2 - regelmatige cyclus van 23 dagen: de eisprong zal plaatsvinden rond dag 9 van de cyclus. U kunt ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
Voorbeeld 3 - regelmatige cyclus van 34 dagen: de eisprong zal plaatsvinden rond dag 20 van de cyclus. U kunt ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.
Voorbeeld 3 - regelmatige cyclus van 34 dagen: de eisprong zal plaatsvinden rond dag 20 van de cyclus. U kunt ongeveer 5 dagen voor en 1 dag na de eisprong zwanger worden.

Symptomen van de eisprong

Als uw cyclus niet elke maand even lang duurt, kunt u niet voorspellen wanneer uw volgende eisprong plaatsvindt. Let in dat geval op enkele lichamelijke symptomen die voorkomen in de periode van de eisprong:

  • U heeft meer afscheiding uit de vagina. Die afscheiding lijkt op eiwit en is draderig;
  • Uw lichaamstemperatuur stijgt een beetje;
  • De baarmoedermond trekt licht naar boven en wordt minder goed voelbaar in de vagina. De baarmoedermond wordt een beetje breder en voelt zachter aan. 

Sommige vrouwen hebben een beetje pijn in de onderbuik (buikpijn) tijdens de eisprong. 

Anticonceptie

Gebruik anticonceptie als u nu geen kinderwens heeft. 

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i përgjithshëm
Mund të flisni me një mjek të përgjithshëm për çdo çështje intime. Nëse është e nevojshme, një mjek i përgjithshëm mund t'ju dërgojë te një profesionist i specializuar shëndeti. Refugjatët, të cilëve u është dhënë azil (i përkohshëm), zgjedhin një mjek të përgjithshëm në bashkinë e tyre. Azilkërkuesit në një qendër azilkërkuesish mund të këshillohen me një mjek të përgjithshëm në qendër.
Më shumë profesionistë të shëndetit

Fjalori dhe përkthimet