Për të thithur gjakun gjatë ciklit menstrual, një grua mund të përdorë peceta sanitare ose tamponë.

Peceta sanitare

Një pecetë sanitare është një pecetë e vogël përthithëse që gratë e vënë në mbathjet e tyre gjatë ciklit menstrual. Në anën e pasme të pecetës sanitare ekziston një shirit ngjitës. Ai nuk e lejon pecetën sanitare që të mos lëvizë. Mund të blini peceta sanitare me madhësi, forma dhe trashësi të ndryshme.

Ndryshoni një pecetë sanitare çdo pak orë.

Një pecetë sanitare
Një pecetë sanitare
Pecetë sanitare në mbathje
Pecetë sanitare në mbathje
Pecetë sanitare e përdorur, e hedhur në kosh.
Pecetë sanitare e përdorur, e hedhur në kosh.

Tamponi

Një tamponi është një shkop i vogël pambuku me një fije të ngjitur në të. Ju e futni shkopin e vogël brenda vaginës. Fija varet jashtë vaginës. Mund të blini tamponë me madhësi të ndryshme.

Ndryshoni një tampon çdo pak orë. Për të hequr një tampon, tërhiqeni me kujdes fijen.

Mund të zgjidhni nëse dëshironi të përdorni tamponë ose peceta sanitare. Himeni nuk mund të çahet duke përdorur një tampon.

Një tampon
Një tampon
Grua duke hapur buzët gjinore për të futur një tampon brenda vaginës së saj.
Grua duke hapur buzët gjinore për të futur një tampon brenda vaginës së saj.
Grua duke futur një tampon.
Grua duke futur një tampon.
Tamponi brenda vaginës
Tamponi brenda vaginës
Grua duke hequr tamponin nëpërmjet tërheqjes së fijes.
Grua duke hequr tamponin nëpërmjet tërheqjes së fijes.
Tampon i përdorur hidhet në kosh.
Tampon i përdorur hidhet në kosh.

Dhimbja

Disa gra kanë dhimbje gjatë periudhës menstruale. Mund ta lehtësoni dhimbjen në bark ose në shpinë (mitër) duke u qetësuar. Për shembull, mund:

  • të bëni një banjë ose një dush të nxehtë;
  • të vendosni një jastëk të nxehtë në bark ose në shpinë;
  • të pini çaj qetësues (për shembull, çaj kamomili);
  • të merreni me sporte ose të bëni ushtrime qetësuese;
  • të kërkoni ilaçet e duhura në një farmaci.

Marrëdhënia seksuale

Disa gra duan të kryejnë marrëdhënie seksuale gjatë ciklit të tyre menstrual, disa të tjera jo. Një grua mund të kryejë marrëdhënie seksuale gjatë ciklit të saj menstrual nëse ajo dëshiron. Kjo gjë nuk do të shkaktojë probleme me higjienën.

Om het bloed tijdens de menstruatie op te vangen, kan een vrouw maandverband of tampons gebruiken.

Maandverband

Een maandverband is een doekje dat vrouwen in hun onderbroek leggen tijdens de menstruatie. Aan de onderkant van het maandverband zit een plakstrook. Die houdt het verband op zijn plaats. U kunt maandverband in verschillende maten, vormen en diktes kopen. 

Verwissel het maandverband om de paar uur. 

Een maandverband
Een maandverband
Maandverband in onderbroek
Maandverband in onderbroek
Gebruikt maandverband wordt in de vuilnisbak gegooid.
Gebruikt maandverband wordt in de vuilnisbak gegooid.

Tampon

Een tampon is een staafje van watten met een touwtje eraan. Het staafje brengt u in de vagina. Het koordje blijft uit de vagina hangen. U kunt tampons in verschillende maten kopen.

Verwissel de tampon om de paar uur. Om een tampon te verwijderen, trek zachtjes aan het koordje. 

U kunt kiezen of u tampons of maandverband wil gebruiken. Het maagdenvlies kan niet scheuren door een tampon.  

Een tampon
Een tampon
Vrouw spreidt haar schaamlippen om een tampon in haar vagina in te brengen.
Vrouw spreidt haar schaamlippen om een tampon in haar vagina in te brengen.
Vrouw brengt een tampon in.
Vrouw brengt een tampon in.
Tampon binnenin de vagina
Tampon binnenin de vagina
Vrouw verwijdert de tampon door aan het touwtje te trekken.
Vrouw verwijdert de tampon door aan het touwtje te trekken.
Gebruikte tampon wordt in de vuilnisbak gegooid.
Gebruikte tampon wordt in de vuilnisbak gegooid.

Bij pijn

Bij sommige vrouwen is de menstruatie erg pijnlijk. U kunt de pijn in de buik of rug (baarmoeder) verlichten door te ontspannen. U kunt bijvoorbeeld: 

  • een warm bad of douche nemen;
  • een warm kussen op uw buik of rug leggen;
  • ontspannende thee drinken (bijvoorbeeld kamillethee);
  • sporten of ontspannende oefeningen doen; 
  • vragen naar geschikte medicijnen in de apotheek.

Geslachtsgemeenschap

Sommige vrouwen willen geslachtsgemeenschap hebben tijdens de menstruatie, andere niet. Een vrouw kan geslachtsgemeenschap hebben tijdens de menstruatie als ze dat wil. Dit is geen probleem voor een goede hygiëne.

 

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i përgjithshëm
Mund të flisni me një mjek të përgjithshëm për çdo çështje intime. Nëse është e nevojshme, një mjek i përgjithshëm mund t'ju dërgojë te një profesionist i specializuar shëndeti. Refugjatët, të cilëve u është dhënë azil (i përkohshëm), zgjedhin një mjek të përgjithshëm në bashkinë e tyre. Azilkërkuesit në një qendër azilkërkuesish mund të këshillohen me një mjek të përgjithshëm në qendër.
Gjinekologu
Nëse jeni shtatzënë dhe ju është dhënë një rekomandim, ju shkoni te një gjinekolog. Rekomandimin jua jep mamia ose mjeku i përgjithshëm.
Sense.info
Nëse jeni nën 25 vjeç, mund të kontaktoni Sense me pyetje rreth kontracepsionit, seksualitetit dhe IST-ve. Mund ta bëni këtë nëpërmjet email-it, telefonit, bisedës online ose duke lënë një takim për orët e konsultimit të Sense.
Më shumë profesionistë të shëndetit

Fjalori dhe përkthimet