Dikush mund të infektohet me HIV nëpërmjet lëngjeve të trupit të personave që kanë tashmë HIV. HIV mund të transmetohet nëpërmjet:

Sperma, lëngu vaginal dhe gjaku i infektuar i ciklit menstrual mund të hyjnë në trupin tuaj nëpërmjet membranës mukozeanusit, kokëspenisit, vaginës dhe të gojës.

Gjaku i infektuar mund të hyjë në trupin tuaj direkt nëse bashkëndani material injeksioni të përdorur ose nëpërmjet transfuzionit të gjakut. Transmetimi nëpërmjet transfuzionit të gjakut pothuajse nuk ndodh kurrë në Evropë, sepse gjaku testohet për HIV.

Së fundi, HIV mund të transmetohet nëpërmjet qumështit të gjirit gjatë ushqyerjes me gji.

HIV nuk mund të transmetohet nëpërmjet pështymës.

Sperma, lëngu vaginal dhe gjaku menstrual i infektuar mund të hyjnë në trupin tuaj nëpërmjet membranës mukoze të anusit, të kokës së penisit, të vaginës dhe të gojës.
Sperma, lëngu vaginal dhe gjaku menstrual i infektuar mund të hyjnë në trupin tuaj nëpërmjet membranës mukoze të anusit, të kokës së penisit, të vaginës dhe të gojës.
HIV mund të transmetohet nëpërmjet gjakut, për shembull, duke bashkëndarë material injeksioni të përdorur.
HIV mund të transmetohet nëpërmjet gjakut, për shembull, duke bashkëndarë material injeksioni të përdorur.
HIV mund të transmetohet nëpërmjet qumështit të gjirit gjatë ushqyerjes me gji.
HIV mund të transmetohet nëpërmjet qumështit të gjirit gjatë ushqyerjes me gji.

Dikush mund të marrë HIV nëpërmjet seksit dhe nëpërmjet mënyrave të tjera të transmetimit.

Transmetimi nëpërmjet seksit

Me trajtimin e duhur, një person që është HIV-pozitiv është pothuajse i paaftë që të transmetojë HIV kur bën seks pa prezervativ.

Mënyra të transmetimit të HIV: seks vaginal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të HIV: seks vaginal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të HIV: seks anal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të HIV: seks anal pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të HIV: seks oral pa përdorur një prezervativ
Mënyra të transmetimit të HIV: seks oral pa përdorur një prezervativ

Transmetim në mënyra të tjera

Mënyra të transmetimit të HIV: nga nëna te fëmija gjatë shtatzënisë ose lindjes ose gjatë ushqyerjes me gji.
Mënyra të transmetimit të HIV: nga nëna te fëmija gjatë shtatzënisë ose lindjes ose gjatë ushqyerjes me gji.
Mënyra të transmetimit të HIV: ndarja e materialit të përdorur të injeksionit
Mënyra të transmetimit të HIV: ndarja e materialit të përdorur të injeksionit

Nuk transmetohet nëpërmjet kontaktit social

Nuk mund të infektoheni me HIV nëpërmjet kontaktit social. Për shembull: duke ndarë një gotë ose pjatë me dikë, duke prekur dikë ose duke puthur ose duke i dhënë dikujt një puthje franceze.

Nuk është e mundur të dini nëse dikush ka HIV duke e parë atë.

Asnjë transmetim të HIV: duke ndarë një gotë ose pjatë
Asnjë transmetim të HIV: duke ndarë një gotë ose pjatë
Asnjë transmetim të HIV: duke prekur ose takuar duart
Asnjë transmetim të HIV: duke prekur ose takuar duart
Nuk infektoheni me HIV: duke e puthur njëri-tjetrin ose duke dhënë një puthje franceze
Nuk infektoheni me HIV: duke e puthur njëri-tjetrin ose duke dhënë një puthje franceze

Mbrojtja nga HIV

Njerëzit me HIV mund të infektojnë njerëz të tjerë nëse nuk marrin trajtim. Shumë njerëz nuk e dinë se ata kanë HIV. Mbroni veten tuaj dhe përdorni prezervativë gjatë seksit.

Prezervativi

Iemand kan hiv krijgen via de lichaamsvloeistoffen van mensen die al hiv hebben. Hiv kan worden doorgegeven via:

Geïnfecteerd sperma, vaginaal vocht en bloed van de menstruatie kunnen uw lichaam binnenkomen langs het slijmvlies van de anus, eikel van de penis, vagina en mond.

Geïnfecteerd bloed kan ook rechtstreeks in uw bloed komen door gebruikt materiaal voor injecties te delen of door bloedtransfusie. Besmetting door bloedtransfusie gebeurt bijna nooit in Europa, omdat het bloed op hiv wordt getest.

Ten slotte kan hiv worden doorgegeven via moedermelk tijdens de borstvoeding.

Hiv kan niet worden doorgegeven via speeksel.

Geïnfecteerd sperma, vaginaal vocht en bloed van de menstruatie van mensen die besmet zijn met hiv kunnen uw lichaam binnenkomen door het slijmvlies van de anus, eikel van de penis, vagina en mond.
Geïnfecteerd sperma, vaginaal vocht en bloed van de menstruatie van mensen die besmet zijn met hiv kunnen uw lichaam binnenkomen door het slijmvlies van de anus, eikel van de penis, vagina en mond.
Hiv kan worden doorgegeven via bloed, bijvoorbeeld door het delen van gebruikt materiaal voor injecties.
Hiv kan worden doorgegeven via bloed, bijvoorbeeld door het delen van gebruikt materiaal voor injecties.
Hiv kan worden doorgegeven via moedermelk tijdens de borstvoeding.
Hiv kan worden doorgegeven via moedermelk tijdens de borstvoeding.

Iemand kan hiv krijgen via seks of via andere manieren van infectie. 

Infectie via seks

Met de juiste behandeling kan iemand die hiv-positief is hiv bij seks zonder condoom niet meer doorgeven.

Wijzen van hiv infectie: vaginale seks zonder condoom te gebruiken.
Wijzen van hiv infectie: vaginale seks zonder condoom te gebruiken.
Wijzen van hiv infectie: anale seks zonder condoom te gebruiken.
Wijzen van hiv infectie: anale seks zonder condoom te gebruiken.
Wijzen van hiv infectie: orale seks zonder condoom te gebruiken.
Wijzen van hiv infectie: orale seks zonder condoom te gebruiken.

Infectie op een andere manier

Wijzen van hiv infectie: van moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of bij borstvoeding.
Wijzen van hiv infectie: van moeder op kind tijdens de zwangerschap, bevalling of bij borstvoeding.
Wijzen van hiv infectie: gebruikt injectiemateriaal delen
Wijzen van hiv infectie: gebruikt injectiemateriaal delen

Geen infectie via sociaal contact

U krijgt géén hiv van sociaal contact. Bijvoorbeeld door een glas of bord te delen met iemand met hiv of door elkaar aan te raken, te kussen of een tongzoen te geven.  

U kunt niet weten of iemand hiv heeft door naar hem/haar te kijken.

Geen hiv infectie: een glas of bord delen
Geen hiv infectie: een glas of bord delen
Geen hiv infectie: elkaar aanraken of de hand schudden
Geen hiv infectie: elkaar aanraken of de hand schudden
Geen hiv infectie: elkaar kussen of een tongzoen geven
Geen hiv infectie: elkaar kussen of een tongzoen geven

Bescherming tegen hiv

Mensen met hiv kunnen anderen infecteren als ze geen behandeling krijgen. Veel mensen weten niet dat ze hiv hebben. Bescherm uzelf en gebruik condooms bij seks.

Condoom

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i përgjithshëm
Mund të flisni me një mjek të përgjithshëm për çdo çështje intime. Nëse është e nevojshme, një mjek i përgjithshëm mund t'ju dërgojë te një profesionist i specializuar shëndeti. Refugjatët, të cilëve u është dhënë azil (i përkohshëm), zgjedhin një mjek të përgjithshëm në bashkinë e tyre. Azilkërkuesit në një qendër azilkërkuesish mund të këshillohen me një mjek të përgjithshëm në qendër.
IST Sida Holandë (Soa Aids Nederland)
Nëse mendoni se keni një IST, është e rëndësishme që të testoheni. Lista e adresave për testet e IST-ve dhe vaksinimet.
Sense.info
Nëse jeni nën 25 vjeç, mund të kontaktoni Sense me pyetje rreth kontracepsionit, seksualitetit dhe IST-ve. Mund ta bëni këtë nëpërmjet email-it, telefonit, bisedës online ose duke lënë një takim për orët e konsultimit të Sense.
Më shumë profesionistë të shëndetit

Fjalori dhe përkthimet