Pilula kontraceptive është një metodë kontracepsioni.

Pilula kontraceptive është zakonisht një paketë që përmban 21 pilula. Ndonjëherë një paketë përmban 24 ose 28 pilula. Ka shumë lloje të ndryshme paketimesh (ngjyra të ndryshme, drejtkëndore, të rrumbullakëta etj.).

Pilula kontraceptive përmban 2 hormone. Këto hormone parandalojnë ovulacionin. Ato gjithashtu e bëjnë më të vështirë për spermatozoidet të futen në mitër.

Ekziston edhe një pilulë kontraceptive që përmban 1 hormon, minipilula.

Pilula kontraceptive

Si të merret pilula kontraceptive

Një paketë me 21 pilula duhet të përdoret në mënyrën e mëposhtme:

 • Merrni 1 pilulë çdo ditë në të njëjtën kohë. Ditët e javës zakonisht janë të shënuara në pjesën e prapme të paketës. Ju mund të kontrolloni që nuk harruat të merrni një pilulë.
 • Pas 21 ditësh (3 javësh) paketa ka përfunduar.
 • Për 7 ditët në vazhdim (1 javë), ju s'do merrni ndonjë pilulë. Këtë javë, do fillojë t'ju dalë gjak nga vagina(cikli menstrual). Në këtë javë ju jeni gjithashtu të mbrojtura nga shtatzënia.
 • Pas 7 ditësh (1 jave) filloni një paketë të re, edhe nëse ju ende keni gjakderdhje.
 • Vazhdoni duke ndjekur hapat e mëparshëm.
Merrni 1 pilulë nga paketa çdo ditë në të njëjtën kohë.
Merrni 1 pilulë nga paketa çdo ditë në të njëjtën kohë.
Pas 21 ditësh (3 javësh) paketa ka përfunduar. Këtë javë cikli juaj menstrual do fillojë. Pas 7 ditësh (1 jave) filloni një paketë të re, edhe nëse ju ende keni gjakderdhje.
Pas 21 ditësh (3 javësh) paketa ka përfunduar. Këtë javë cikli juaj menstrual do fillojë. Pas 7 ditësh (1 jave) filloni një paketë të re, edhe nëse ju ende keni gjakderdhje.

I sigurt

Pilula kontraceptive është e sigurt nëse përdoret siç duhet.

Pilula kontraceptive mund të jetë më pak e sigurt nëse:

 • Ju nuk e merrni në të njëjtën kohë (veçanërisht nëse ju e merrni pilulën më shumë se 12 orë pas orës që ju e merrni zakonisht);
 • Villni brenda 2 orësh pas marrjes së pilulës;
 • Jeni duke marrë ilaçe të caktuara, si p.sh. lulen e balsamit. Tregojini mjekut tuaj nëse jeni duke marrë pilulën kontraceptive. Ai do ta marrë parasysh këtë kur t'ju shkruajë në recetë ilaçet.
 • Ju harroni të merrni një pilulë.

Përdorni prezervativ nëse kryeni marrëdhënie seksuale dhe pilula kontraceptive është më pak e sigurt.

Marrja e pilulës kontraceptive vetëm në ditët që kryeni marrëdhënie seksuale nuk është aspak e sigurt.

I sigurt

Çfarë duhet të bëni nëse keni harruar të merrni 1 pilulë?

 • Merrni pilulën kontraceptive sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
 • Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.
 • Jeni të mbrojtura nga shtatzënia e paplanifikuar.
 • Nuk ju duhet kontracepsioni i urgjencës (pilula e mëngjesit të nesërm) nëse keni bërë seks pa mbrojtje në ditët e fundit.
Çfarë duhet të bëni nëse keni harruar të merrni 1 pilulë?
Merrni pilulën kontraceptive sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
Merrni pilulën kontraceptive sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.
Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.

Çfarë duhet të bëni nëse keni harruar të merrni 2 ose më shumë pilula? - Në javën e parë të paketës (dita 1 deri në 7)

Çfarë duhet të bëni nëse keni harruar të merrni 2 ose më shumë pilula? - Në javën e parë të paketës (dita 1 deri në 7)
Merreni pilulën e fundit që harruat sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
Merreni pilulën e fundit që harruat sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.
Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.
Gjithashtu përdorni një prezervativ kur kryeni marrëdhënie seksuale në 7 ditët e ardhshme.
Gjithashtu përdorni një prezervativ kur kryeni marrëdhënie seksuale në 7 ditët e ardhshme.
Nëse keni bërë seks pa mbrojtje në 5 ditët e mëparshme dhe nuk dëshironi të ngelni shtatzënë.
Nëse keni bërë seks pa mbrojtje në 5 ditët e mëparshme dhe nuk dëshironi të ngelni shtatzënë.
Merrni kontracepsionin e urgjencës (pilulën e mëngjesit të nesërm) sa më shpejt të jetë e mundur.
Merrni kontracepsionin e urgjencës (pilulën e mëngjesit të nesërm) sa më shpejt të jetë e mundur.

Çfarë duhet të bëni nëse harruat të merrni 1 deri në 3 ose më shumë pilula? - Në javën e dytë të paketës (dita 8 deri në 14)

 • Merreni pilulën e fundit që harruat sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
 • Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.
 • Gjithashtu përdorni një prezervativ kur kryeni marrëdhënie seksuale në 7 ditët e ardhshme.
 • Nuk ju duhet kontracepsioni i urgjencës nëse keni bërë seks pa mbrojtje në ditët e fundit.
Çfarë duhet të bëni nëse keni harruar të merrni 2 ose më shumë pilula? - Në javën e dytë të paketës (dita 8 deri në 14)
Merreni pilulën e fundit që harruat sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
Merreni pilulën e fundit që harruat sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.
Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.
Gjithashtu përdorni një prezervativ kur kryeni marrëdhënie seksuale në 7 ditët e ardhshme.
Gjithashtu përdorni një prezervativ kur kryeni marrëdhënie seksuale në 7 ditët e ardhshme.

Çfarë duhet të bëni nëse keni harruar të merrni 2 ose më shumë pilula? - Në javën e tretë të paketës (dita 15 deri në 21)

 • Merreni pilulën e fundit që harruat sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
 • Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.
 • Nëse paketa mbaron, nisni menjëherë ditën tjetër një paketë të re. Mos bëni një pushim 7 ditor.
 • Gjithashtu përdorni një prezervativ kur kryeni marrëdhënie seksuale në 7 ditët e ardhshme.
 • Nuk ju duhet kontracepsioni i urgjencës (pilula e mëngjesit të nesërm) nëse keni bërë seks pa mbrojtje në ditët e fundit.
Çfarë duhet të bëni nëse keni harruar të merrni 2 ose më shumë pilula? - Në javën e tretë të paketës (dita 15 deri në 21)
Merreni pilulën e fundit që harruat sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
Merreni pilulën e fundit që harruat sa më shpejt të jetë e mundur, edhe nëse kjo do të thotë që të merrni 2 pilula në të njëjtën ditë.
Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.
Vazhdoni të merrni si zakonisht pjesën e pilulave të mbetura në paketë.
Nëse paketa mbaron, nisni menjëherë ditën tjetër një paketë të re. Mos bëni një pushim 7 ditor.
Nëse paketa mbaron, nisni menjëherë ditën tjetër një paketë të re. Mos bëni një pushim 7 ditor.
Gjithashtu përdorni një prezervativ kur kryeni marrëdhënie seksuale në 7 ditët e ardhshme.
Gjithashtu përdorni një prezervativ kur kryeni marrëdhënie seksuale në 7 ditët e ardhshme.

Nëse keni harruar të merrni 2 ose më shumë pilula në javë të ndryshme të paketës, kërkoni ndihmën e një profesionisti të kujdesit shëndetësor.

Nëse harroni shpesh të merrni një pilulë, mund të përdorni diçka që t'ju ndihmojë ta kujtoni ose flisni me një mjek rreth njëmetode tjetër kontracepsioni.

Nuk e dëmton shëndetin tuaj

Pilula përmban hormone. Zakonisht, këto hormone nuk e dëmtojnë shëndetin tuaj. Por, në disa raste është më mirë të zgjidhni një metodë tjetër kontracepsioni. Pyesni një mjek për këshilla.

Pilula kontraceptive nuk ju bën më pak pjellore. Nëse doni të ngelni shtatzënë, thjesht ndaloni të merrni pilulën.

Marrja e pilulës nuk ndikon në shtimin e peshës tuaj.

Marrja e pilulës nuk ndikon në shtimin e qimeve të trupit.

Gjatë muajve të parë të marrjes së pilulës kontraceptive, pilula mund të shkaktojë efekte anësore, si p.sh. gjokse më të ndjeshme, gjakderdhje të lehtë midis 2 cikleve menstruale, dhimbje koke dhe të përziera. Zakonisht, këto efekte zhduken në mënyrë spontane. Nëse nuk zhduken, konsultohuni me një mjek. Ekzistojnë lloje të ndryshme pilulash kontraceptive: Bashkë me një mjek, mund të gjeni pilulën kontraceptive më të përshtatshme për ju.

Cikli juaj menstrual shpesh bëhet më pak i rëndë dhe më pak i dhimbshëm.

Nuk mbron nga HIV dhe IST-të

Pilula kontraceptive nuk mbron nga IST-të ose virusi HIV. Vetëm një prezervativ mund t'ju mbrojë.

Prezervativi

Minipilula

Ju gjithashtu mund të merrni minipilulën. Ajo është e ngjashme me pilulën kontraceptive të zakonshme, por një paketë me minipilula përmban 28 pilula në vend të 21.

Minipilula përmban 1 hormon. Hormoni e bën më të vështirë për spermatozoidet të futen në mitër dhe të arrijnë vezëzën.

Mund ta merrni minipilulën nëse jeni duke ushqyer me gji.

Efektet anësore më të zakonshme të minipilulës janë ciklet menstruale të çrregullta dhe mungesa ose pakësimi i menstruacioneve.

Minipilula

Si të merrni minipilulën

Merrni minipilulën në mënyrën e mëposhtme:

 • Merrni 1 pilulë çdo ditë në të njëjtën kohë;
 • Kur të keni mbaruar një paketë pas 28 ditësh (4 javësh), filloni një të re të nesërmen. Vazhdoni ta merrni minipilulën gjatë ciklit menstrual.

Minipilula është më pak e sigurt nëse ju harroni ta merrni atë për më shumë se 12 orë pas orës së zakonshme.

Merrni 1 pilulë çdo ditë në të njëjtën kohë.
Merrni 1 pilulë çdo ditë në të njëjtën kohë.
Kur të keni mbaruar një paketë pas 28 ditësh (4 javësh), filloni një të re të nesërmen. Vazhdoni ta merrni minipilulën gjatë ciklit menstrual.
Kur të keni mbaruar një paketë pas 28 ditësh (4 javësh), filloni një të re të nesërmen. Vazhdoni ta merrni minipilulën gjatë ciklit menstrual.

Blerja e pilulës kontraceptive

Ju duhet një recetë nga mjeku juaj i përgjithshëm për të blerë pilulën kontraceptive. Nuk mund ta blini pa recetë pilulën kontraceptive. Ju mund ta blini pilulën kontraceptive vetëm në një farmaci.

Deri në moshën 21 vjeç, shumica e formave të kontracepsionit rimbursohen nga sigurimi juaj shëndetësor. Por, në fillim duhet të paguani tepricën (eigen risico) e policës së sigurimit tuaj shëndetësor. Pyetni ofruesin e sigurimit tuaj shëndetësor për të mësuar shumën që do të rimbursohet. Nga mosha 21 vjeç, kontracepsioni rimbursohet vetëm nëse keni marrë një sigurim shtesë për kontracepsionin.

Jeni një azilkërkues dhe jetoni në një qendër azilkërkuesish? Në atë rast kontracepsioni është falas.

Në Holandë, disponohen lloje dhe marka të ndryshme pilulash kontraceptive. Ato ndryshojnë shumë në çmim (12 deri në 60 Euro në vit, në varësi të markës, siguruesit tuaj shëndetësor dhe kontributit personal (eigen bijdrage) të përcaktuara në policën e sigurimit tuaj). Pyetni një profesionist të kujdesit shëndetësor për më shumë informacion.

De pil is een anticonceptiemiddel

De anticonceptiepil bestaat meestal uit een strip met 21 of 22 pillen. Soms zitten er 24 of 28 pillen in een strip. Er bestaan veel verschillende verpakkingen (verschillende kleuren, rechthoekig, rond,...).

De pil bevat 2 hormonen. Deze hormonen voorkomen de eisprong. De hormonen maken het ook moelijker voor de zaadcellen om in de baarmoeder binnen te komen. 

Er bestaat ook een pil met 1 hormoon, de minipil.

De pil

Hoe de pil gebruiken

Een strip met 21 pillen moet worden gebruikt als volgt: 

 • Slik elke dag 1 pil op hetzelfde uur. De dagen van de week staan meestal op de achterkant van de strip. Zo kunt u nakijken of u geen pil bent vergeten te nemen. 
 • Na 21 dagen (3 weken) is de strip op. 
 • In de volgende 7 dagen (1 week) slikt u geen pil (stopweek). Deze week zal u bloed beginnen te verliezen uit de vagina (menstruatie). U bent deze week ook beschermd tegen zwangerschap.  
 • Na 7 dagen (1 week) begint u een nieuwe strip met pillen, ook als u nog bloedt. 
 • Herhaal nu de vorige stappen.
Slik elke dag 1 pil van de pilstrip op hetzelfde uur.
Slik elke dag 1 pil van de pilstrip op hetzelfde uur.
Na 21 dagen (3 weken) is de strip op. Deze week begint uw menstruatie. Na 7 dagen (1 week) begint u een nieuwe strip met pillen, ook als u nog bloedt.
Na 21 dagen (3 weken) is de strip op. Deze week begint uw menstruatie. Na 7 dagen (1 week) begint u een nieuwe strip met pillen, ook als u nog bloedt.

Betrouwbaar

De pil is betrouwbaar bij correct gebruik. De pil kan minder betrouwbaar zijn als: 

 • U niet altijd de pil op hetzelfde uur slikt (zeker als u de pil meer dan 12 uur later dan gewoonlijk neemt);
 • U braakt binnen 2 uur na het innemen van de pil;
 • U bepaalde medicijnen neemt, zoals Sint-Janskruid. Zeg tegen uw dokter dat u de pil slikt. Dan kan hij daar rekening mee houden bij het voorschrijven van medicijnen. 
 • U een pil vergeet te slikken. 

Gebruik een condoom als u geslachtsgemeenschap heeft en de pil minder veilig is.   

Alleen een pil slikken op de dagen dat u geslachtsgemeenschap heeft, is absoluut niet betrouwbaar.

Betrouwbaar

Wat te doen als u 1 pil bent vergeten?

Wat te doen als u 1 pil bent vergeten?
Slik de pil zo snel mogelijk, ook als u daardoor 2 pillen op dezelfde dag slikt.
Slik de pil zo snel mogelijk, ook als u daardoor 2 pillen op dezelfde dag slikt.
Slik de rest van de pilstrip verder zoals anders.
Slik de rest van de pilstrip verder zoals anders.

Wat te doen als u 2 of meer pillen bent vergeten te slikken? - In de eerste week van de pilstrip (dag 1 tot 7)

Wat te doen als u 2 of meer pillen bent vergeten? - In de eerste week van de pilstrip (dag 1 tot 7)
Slik de laatst vergeten pil zo snel mogelijk, ook als u daardoor 2 pillen op dezelfde dag slikt.
Slik de laatst vergeten pil zo snel mogelijk, ook als u daardoor 2 pillen op dezelfde dag slikt.
Slik de rest van de pillen van de pilstrip verder zoals anders.
Slik de rest van de pillen van de pilstrip verder zoals anders.
Gebruik ook een condoom als u geslachtsgemeenschap heeft in de volgende 7 dagen.
Gebruik ook een condoom als u geslachtsgemeenschap heeft in de volgende 7 dagen.
Als u de afgelopen 5 dagen onbeschermde seks had en u wilt niet zwanger worden,...
Als u de afgelopen 5 dagen onbeschermde seks had en u wilt niet zwanger worden,...
.. Haal dan zo snel mogelijk noodanticonceptie (morning after pil).
.. Haal dan zo snel mogelijk noodanticonceptie (morning after pil).

Wat te doen als u 1 tot maximaal 3 pillen bent vergeten? - In de tweede week van de pilstrip (dag 8 tot 14)

 • Slik de laatst vergeten pil zo snel mogelijk, ook als u daardoor 2 pillen op dezelfde dag slikt.
 • Slik de rest van de pilstrip verder zoals anders.
 • Gebruik ook een condoom als u geslachtsgemeenschap heeft in de volgende 7 dagen.
 • U heeft geen noodanticonceptie nodig als u de afgelopen dagen onbeschermde seks had.
Wat te doen als u 1 tot maximaal 3 pillen bent vergeten? - In de tweede week van de pilstrip (dag 8 tot 14)
Slik de laatst vergeten pil zo snel mogelijk, ook als u daardoor 2 pillen op dezelfde dag neemt.
Slik de laatst vergeten pil zo snel mogelijk, ook als u daardoor 2 pillen op dezelfde dag neemt.
Slik de rest van de pilstrip verder zoals anders.
Slik de rest van de pilstrip verder zoals anders.
Gebruik ook een condoom als u geslachtsgemeenschap heeft in de volgende 7 dagen.
Gebruik ook een condoom als u geslachtsgemeenschap heeft in de volgende 7 dagen.

Wat te doen als u 2 of meer pillen bent vergeten? - In de derde week van de pilstrip (dag 15 tot 21)

 • Slik de laatst vergeten pil zo snel mogelijk, ook als u daardoor 2 pillen op dezelfde dag slikt.
 • Slik de rest van de pilstrip verder zoals anders.
 • Als de pilstrip op is, start onmiddellijk een nieuwe strip de volgende dag. Neem geen pilstop van 7 dagen.
 • Gebruik ook een condoom als u geslachtsgemeenschap heeft in de volgende 7 dagen.
 • U heeft geen noodanticonceptie (morning after pil) nodig als u de voorbije dagen onbeschermde seks had.
Wat te doen als u 2 of meer pillen bent vergeten? - In de derde week van de pilstrip (dag 15 tot 21)
Slik de laatst vergeten pil zo snel mogelijk, ook als u daardoor 2 pillen op dezelfde dag slikt.
Slik de laatst vergeten pil zo snel mogelijk, ook als u daardoor 2 pillen op dezelfde dag slikt.
Slik de rest van de pilstrip verder zoals anders.
Slik de rest van de pilstrip verder zoals anders.
Als de pilstrip op is, start onmiddellijk een nieuwe strip de volgende dag. Neem geen pilstop van 7 dagen.
Als de pilstrip op is, start onmiddellijk een nieuwe strip de volgende dag. Neem geen pilstop van 7 dagen.
Gebruik ook een condoom als u geslachtsgemeenschap heeft in de volgende 7 dagen.
Gebruik ook een condoom als u geslachtsgemeenschap heeft in de volgende 7 dagen.

Als u 2 of meer pillen bent vergeten in verschillende weken van de pilstrip, vraag hulp aan een zorgverlener.

Als u vaak een pil vergeet te slikken, kunt u een geheugensteuntje gebruiken of met de dokter praten over een ander anticonceptiemiddel

Geen invloed op uw gezondheid

De pil bevat hormonen. Deze hormonen hebben over het algemeen geen invloed op uw gezondheid. Maar in sommige gevallen is het beter om een ander anticonceptiemiddel te kiezen. Vraag advies aan een dokter.

U wordt niet minder vruchtbaar van de pil. Wanneer u zwanger wil worden, stopt u gewoon met het nemen van de pil. 

U wordt niet dikker van de pil.

U krijgt niet meer lichaamshaar van de pil.

Tijdens de eerste maanden dat u de pil slikt, kan de pil bijwerkingen hebben zoals gespannen borsten, lichte bloedingen tussen 2 menstruaties, hoofdpijn en misselijkheid. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal vanzelf. Als ze niet verdwijnen, praat erover met een dokter. Er zijn verschillende soorten pillen. Samen met een dokter, kunt u de pil vinden die het best bij u past.

Uw menstruatie wordt vaak minder hevig en minder pijnlijk.

Geen bescherming tegen hiv en soa's

De pil beschermt u niet tegen soa’s en hiv. Alleen een condoom kan u beschermen. 

Condoom

Minipil

U kunt ook de minipil slikken. De minipil lijkt op de gewone pil, maar een strip van de minipil telt 28 pillen in plaats van 21.  

De minipil bevat 1 hormoon. Het hormoon maakt het moelijker voor de zaadcellen om in de baarmoeder binnen te komen en de eicel te bereiken. 

U mag de minipil nemen wanneer u borstvoeding geeft.

De meest voorkomende bijwerkingen van de minipil zijn onregelmatige menstruaties, vermindering, of stoppen van de menstruatie. 

Minipil

Hoe de minipil slikken

Slik de minipil als volgt:

 • Slik elke dag 1 pil op hetzelfde uur; 
 • Wanneer de strip op is na 28 dagen (4 weken), begin een nieuwe strip de volgende dag. U blijft de pil slikken tijdens de menstruatie

De minipil is minder veilig als u een pil meer dan 12 uur later dan gewoonlijk neemt. 

Slik elke dag 1 pil op hetzelfde uur.
Slik elke dag 1 pil op hetzelfde uur.
Wanneer de strip op is na 28 dagen (4 weken), begin een nieuwe strip de volgende dag. U blijft de pil slikken tijdens de menstruatie.
Wanneer de strip op is na 28 dagen (4 weken), begin een nieuwe strip de volgende dag. U blijft de pil slikken tijdens de menstruatie.

De pil kopen

U heeft een recept van een huisarts, gynaecoloog of verloskundige nodig om de pil te kopen. Zonder recept kunt u de pil niet kopen. U kunt de pil alleen in de apotheek kopen.

Tot 21 jaar wordt de meeste anticonceptie vergoed. U moet dan wel uw eigen risico hebben opgemaakt. Check uw vergoeding bij uw zorgverzekeraar. Vanaf 21 jaar wordt anticonceptie alleen vergoed als u een aanvullende verzekering voor anticonceptie heeft.

Bent u asielzoeker en woont u in een COA-locatie? Dan is anticonceptie gratis. 

 

Er zijn in Nederland veel verschillende soorten en merken van de pil te krijgen. Deze verschillen sterk in prijs. Vraag meer informatie aan een zorgverlener.

Wat kost het?

Er zijn in Nederland veel verschillende soorten en merken van de pil te krijgen. Deze verschillen sterk in prijs (12 tot 60 euro per jaar, afhankelijk van merk, eigen bijdrage en verzekering). Vraag meer informatie aan een zorgverlener.

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i përgjithshëm
Mund të flisni me një mjek të përgjithshëm për çdo çështje intime. Nëse është e nevojshme, një mjek i përgjithshëm mund t'ju dërgojë te një profesionist i specializuar shëndeti. Refugjatët, të cilëve u është dhënë azil (i përkohshëm), zgjedhin një mjek të përgjithshëm në bashkinë e tyre. Azilkërkuesit në një qendër azilkërkuesish mund të këshillohen me një mjek të përgjithshëm në qendër.
Sense.info
Nëse jeni nën 25 vjeç, mund të kontaktoni Sense me pyetje rreth kontracepsionit, seksualitetit dhe IST-ve. Mund ta bëni këtë nëpërmjet email-it, telefonit, bisedës online ose duke lënë një takim për orët e konsultimit të Sense.
Mamia
Sapo ta mësoni që jeni shtatzënë, mbyllni një takim me një mami në zonën tuaj. Një mami ju mbështet dhe këshillon gjatë shtatzënisë suaj, lindjes dhe periudhës menjëherë pas lindjes.
Gjinekologu
Nëse jeni shtatzënë dhe ju është dhënë një rekomandim, ju shkoni te një gjinekolog. Rekomandimin jua jep mamia ose mjeku i përgjithshëm.
Më shumë profesionistë të shëndetit

Fjalori dhe përkthimet