Gjatë seksit, burrat dhe gratë kalojnë nëpërmjet fazave të ndryshme të eksitimit. Fazat nuk janë krejtësisht të njëjta për çdonjërin dhe mund të ndryshojnë çdo herë.

 • dëshira;
 • eksitimi;
 • orgazma;
 • qetësimi.
Grafik që tregon fazat e ndryshme të eksitimit të trupit: 1. dëshira, 2. eksitimi, 3. orgazma, 4. qetësimi

Dëshira

Në fillim ndjeni dëshirë seksuale. Dëshironi të bëni seks.

Eksitimi seksual

Nëse trupi juaj stimulohet, atëherë mund të eksitoheni:

Kur stimuloheni edhe më shumë, eksitimi në trupin tuaj rritet.

Eksitimi seksual varet jo vetëm nga ajo që ndodh në trupin tuaj, por edhe nga ato që ndjeni dhe mendoni. Mund të keni gjithashtu ndjenja dashurie ndaj partnerit tuaj ose të keni fantazi seksuale në kokë.

Orgazma

Orgazma është rrjedhja e energjisë seksuale në trupin tuaj:

Burrat dhe gratë nuk kanë gjithnjë orgazëm.

Qetësimi

Pas orgazmës, eksitimi largohet dalëngadalë dhe trupi juaj qetësohet.

Tijdens seks gaan mannen en vrouwen door verschillende fases van opwinding. De fases zijn niet bij iedereen precies hetzelfde en ze kunnen ook elke keer anders zijn.  

 • verlangen;
 • opwinding;
 • orgasme;
 • ontspanning.
Grafiek die de verschillende fases van opwinding van het lichaam toont: 1. verlangen, 2. opwinding, 3. orgasme, 4. ontspanning

Verlangen

Eerst voelt u seksueel verlangen. U heeft zin in seks. 

Opwinding

Als uw lichaam wordt gestimuleerd, dan kunt u opgewonden worden: 

Als u nog verder wordt gestimuleerd, neemt de opwinding in uw lichaam toe. 

Opwinding ontstaat niet alleen door wat in uw lichaam gebeurt, maar ook door wat u voelt en denkt. U kunt bijvoorbeeld meer opgewonden geraken door warme gevoelens voor uw partner of seksuele fantasieën in uw hoofd.

Orgasme

Het orgasme is de ontlading van seksuele energie in uw lichaam: 

 • De bekkenbodemspieren spannen zich op;
 • Mannen krijgen bij een orgasme vaak een zaadlozing. Sperma druppelt of spuit dan uit de penis.  
 • Sommige vrouwen krijgen bij een orgasme een dunne vaginale afscheiding, die lijkt op een zaadlozing.

Mannen en vrouwen hebben niet altijd een orgasme.

Ontspanning

Na het orgasme verdwijnt de opwinding langzaam uit uw lichaam en uw lichaam komt tot rust. 

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i përgjithshëm
Mund të flisni me një mjek të përgjithshëm për çdo çështje intime. Nëse është e nevojshme, një mjek i përgjithshëm mund t'ju dërgojë te një profesionist i specializuar shëndeti. Refugjatët, të cilëve u është dhënë azil (i përkohshëm), zgjedhin një mjek të përgjithshëm në bashkinë e tyre. Azilkërkuesit në një qendër azilkërkuesish mund të këshillohen me një mjek të përgjithshëm në qendër.
Seksologu
Mund të shkoni te një terapeut i seksit për ndihmë me problemet seksuale. Kjo nuk rimbursohet nga paketa standarde e sigurimit shëndetësor (basisverzekering). Mund të rimbursohet nëse keni sigurim shtesë.
Më shumë profesionistë të shëndetit

Fjalori dhe përkthimet