Ju zgjidhni metodën e kontracepsionit më të mirë për ju dhe për fazën tuaj të jetës. Metoda e kontracepsionit mund të ndryshojë gjatë jetës tuaj. Është mirë të dini se çfarë metodash kontracepsioni ekzistojnë dhe çfarë pyetjesh t'i bëni vetes kur të zgjidhni një metodë. Është në dorën tuaj të bëni një zgjedhje. Mjeku juaj mund t'ju ndihmojë gjithashtu të zgjidhni.

Për të zgjedhur metodën më të mirë të kontracepsionit për ju, bëjini vetes pyetjet në vijim:

 • Sa vjeç jam?
  Gratë e reja janë shumë pjellore. Është e rëndësishme të zgjidhni një metodë të sigurt.
 • A jam harraqe?
  A kam një punë me orare të çrregullt?
  A kam një jetë të ngarkuar?
  Duhet të kujtoheni më shpesh kur përdorni disa metoda kontracepsioni.
 • A i ndryshoj shpesh partnerët?
  Rreziku i marrjes së IST-ve është më i lartë nëse i ndryshoni shpesh partnerët. Mbrojeni veten nga IST-të.
 • A kam vetëm marrëdhënie seksuale rastësisht?
  Ju përdorni një prezervativ, prezervativ femëror ose diafragmë vetëm në momentin që doni të kryeni marrëdhënie seksuale. Sigurohuni që të keni në shtëpi edhe një pilulë kontraceptive të urgjencës (pilula e mëngjesit të nesërm).
 • A pi duhan? A jam mbi peshë?
  Me disa metoda kontracepsioni që përmbajnë hormone, rreziqet e shëndetit janë më të lartë nëse ju pini duhan ose jeni mbi peshë.
 • A është situata ime financiare e vështirë?
  Disa metoda kontracepsioni janë më pak të kushtueshme se të tjerat.
 • A thotë besimi im diçka rreth kontracepsionit dhe a është kjo e rëndësishme për mua?
 • A dua unë që partneri im ose familja të dinë rreth metodës time të kontracepsionit?
  Disa metoda të kontracepsionit nuk janë të dukshme.
 • A dua që cikli menstrual i imi (gjakderdhja) të vazhdojë? A do më pëlqente të kem një cikëltë rregullt?
  Disa metoda kontracepsioni ndihmojnë ciklin tuja të bëhet më i rregullt. Me metoda të tjera të kontracepsionit, cikli juaj menstrual mund të bëhet më i çrregullt dhe madje ndonjëherë mund të ndalojë pas një kohe.
 • A e kam problem që mjeku duhet të më injektojë ose të më fusë ilaçin ose pajisjen?
  Për disa metoda të kontracepsionit ju keni nevojë për asistencën e një mjeku, për të tjera jo.

Pyetni një profesionist shëndeti për këshillë. Gjithashtu diskutoni kontracepsionin me partnerin tuaj. Të dy partnerët ndajnë përgjegjësinë për kontracepsionin. Ju mund të shkoni te një profesionist shëndeti së bashku.

Nëse një metodë nuk funksionon për ju, mund të zgjidhni një tjetër. Për shembull: nëse nuk ndiheni mirë fizikisht, keni efekte anësore, partneri juaj nuk e miraton ose është shumë e kushtueshme.

U kunt een anticonceptiemiddel kiezen dat het best bij uw situatie en uw levensfase past. U kunt op een later moment in uw leven van anticonceptiemiddel veranderen. Het is daarom goed om te weten welke anticonceptiemiddelen er bestaan en welke vragen u zich kunt stellen bij het kiezen van een middel. U beslist welk middel u wil gebruiken. Uw dokter of verloskundige kan u ook helpen bij het maken van een keuze.

Om het anticonceptiemiddel te kiezen dat het best bij u past, kunt u zich deze vragen stellen:

 • Hoe oud ben ik?
  Jonge vrouwen zijn zeer vruchtbaar. Het is belangrijk om een betrouwbare methode te kiezen. 
 • Ben ik vergeetachtig?
  Heb ik een baan met onregelmatige uren?
  Heb ik een druk leven? 
  Aan sommige anticonceptiemiddelen moet u vaker denken dan aan andere. 
 • Wissel ik vaak van partner?
  Het risico op het krijgen van een soa is groter wanneer u vaak van partner wisselt. Bescherm u tegen soa’s.  
 • Heb ik af en toe geslachtsgemeenschap
  U kunt een condoomvrouwencondoom of pessarium gebruiken alleen op het moment dat u geslachtsgemeenschap wil hebben. Zorg dat u naast anticonceptie ook een noodpil (morning after pil) in huis heeft.
 • Rook ik? Ben ik te zwaar?
  Bij sommige anticonceptiemiddelen met hormonen zijn de risico’s voor de gezondheid groter dan bij andere wanneer u rookt of te zwaar bent. 
 • Is mijn financiële situatie moeilijk?
  Sommige anticonceptiemiddelen zijn goedkoper dan andere.
 • Zegt mijn geloof iets over anticonceptie en is dit belangrijk voor mij? 
 • Mag mijn partner weten dat ik anticonceptie gebruik? 
  Sommige anticonceptiemiddelen zijn niet zichtbaar.
 • Wil ik dat mijn menstruatie (bloeden) blijft terugkomen? Zou ik graag een regelmatige cyclus hebben?
  Sommige anticonceptiemiddelen zorgen voor een meer regelmatige cyclus. Met andere anticonceptiemiddelen kan uw menstruatie onregelmatig worden of zelfs na een tijdje helemaal stoppen.
 • Vind ik het vervelend dat de dokter een anticonceptiemiddel injecteert of in mijn lichaam aanbrengt?
  Voor sommige anticonceptiemiddelen heeft u de hulp van een dokter nodig, voor andere niet. 

Vraag advies aan een zorgverlener. Bespreek anticonceptie ook met uw partner. Beide partners zijn verantwoordelijk voor anticonceptie. U kunt samen naar een zorgverlener gaan.

Als een anticonceptiemiddel niet goed werkt voor u, kunt u een ander kiezen. Bijvoorbeeld wanneer u zich fysiek niet goed voelt, u bijwerkingen heeft, uw partner het niet goedkeurt, het te duur is,…

Keni nevojë për më shumë informacion ose ndihmë?

Mjeku i përgjithshëm
Mund të flisni me një mjek të përgjithshëm për çdo çështje intime. Nëse është e nevojshme, një mjek i përgjithshëm mund t'ju dërgojë te një profesionist i specializuar shëndeti. Refugjatët, të cilëve u është dhënë azil (i përkohshëm), zgjedhin një mjek të përgjithshëm në bashkinë e tyre. Azilkërkuesit në një qendër azilkërkuesish mund të këshillohen me një mjek të përgjithshëm në qendër.
Sense.info
Nëse jeni nën 25 vjeç, mund të kontaktoni Sense me pyetje rreth kontracepsionit, seksualitetit dhe IST-ve. Mund ta bëni këtë nëpërmjet email-it, telefonit, bisedës online ose duke lënë një takim për orët e konsultimit të Sense.
Mamia
Sapo ta mësoni që jeni shtatzënë, mbyllni një takim me një mami në zonën tuaj. Një mami ju mbështet dhe këshillon gjatë shtatzënisë suaj, lindjes dhe periudhës menjëherë pas lindjes.
Gjinekologu
Nëse jeni shtatzënë dhe ju është dhënë një rekomandim, ju shkoni te një gjinekolog. Rekomandimin jua jep mamia ose mjeku i përgjithshëm.
Më shumë profesionistë të shëndetit

Fjalori dhe përkthimet