Vertaal naar:

Huwelijk

Wie kan trouwen in Nederland?

U kunt trouwen in Nederland wanneer een van beide partners:

  • de Nederlandse nationaliteit heeft;
  • wettig in Nederland verblijft.

Een man en een vrouw trouwen in een stadhuis.

Andere voorwaarden om te trouwen in Nederland

  • Beide partners moeten ongetrouwd of gescheiden zijn (wanneer een huwelijk wettelijk beëindigd werd).
  • De partners mogen geen naaste verwanten zijn (broers en zussen kunnen bijvoorbeeld niet trouwen).
  • Beide partners moeten 18 jaar of ouder zijn.

Wanneer 1 van de partners niet in Nederland woont, of geen geldig verblijstatus heeft, dan wordt een aantal aanvullende vereisten gevraagd.

Huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht

Een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht is sinds 2001 wettelijk in Nederland.

Als 1 van de partners de nationaliteit heeft van een land waar een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht erkend wordt, is de wet van dat land van toepassing. De wet van het land van de andere partner geldt in dat geval niet. Bijvoorbeeld: een man uit Oeganda, waar een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar is, kan trouwen met een Nederlandse man of met een man uit een ander land waar een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht erkend wordt. De Oegandese wet is in dat geval niet van toepassing.

Als u meer informatie wilt over een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, kunt u contact opnemen met de gemeente of met een advocaat. U kunt ook bellen naar Switchboard om een advocaat te vinden die hiermee ervaring heeft.

2 mannen huwen in een stadhuis

Vrije keuze

In Nederland is iedereen vrij om te beslissen met wie die wil trouwen. Een gedwongen huwelijk is strafbaar.

Iemand die iemand anders dwingt om tegen diens wil te trouwen, kan een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen, ook als deze dwang in het buitenland is uitgeoefend. Zelfs als het huwelijk niet daadwerkelijk doorgaat, kan de dwang toch worden bestraft. De dwang kan fysiek of psychologisch zijn (bedreigingen of emotionele druk). De verjaringstermijn voor huwelijksdwang is 6 jaar, en begint als het slachtoffer 18 jaar is geworden. Een slachtoffer kan dan dus aangifte doen tot aan de leeftijd van 24 jaar.

Een huwelijk is gearrangeerd wanneer de ouders of andere familieleden een partner voor hun kind kiezen. Wanneer beide toekomstige echtgenoten volledig instemmen met het huwelijk en minimaal 18 jaar zijn, is dit een wettelijk huwelijk.

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is ook een juridische vorm voor partners om samen te zijn. Het geregistreerd partnerschap, is vrijwel hetzelfde als een huwelijk, en is ook mogelijk voor stellen van hetzelfde geslacht. Er zijn twee verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap: het ‘ja-woord’ is alleen verplicht bij het aangaan van een huwelijk, en het geregistreerd partnerschap kan, wanneer er geen minderjarige kinderen zijn, ook buiten de rechter om beëindigd worden.

Samenlevingscontract

Naast het huwelijk en geregistreerd partnerschap kunt u wanneer u samenwoont ook een samenlevingscontract maken. U kunt dit laten opstellen bij de notaris. U kunt er ook voor kiezen om uw relatie niet formeel vast te leggen in een contract. Een notarieel samenlevingscontract is wel verplicht als u bijvoorbeeld een partnerpensioen wilt ontvangen. De kosten voor een samenlevingscontract verschillen per notaris.

Meer informatie of hulp nodig?

Huisarts

U kunt met een huisarts over elk intiem onderwerp praten. Als het nodig is, kan de huisarts u naar een gespecialiseerde zorgverlener doorverwijzen. Vluchtelingen met een (voorlopige) verblijfsstatus kiezen een huisarts in hun gemeente. Asielzoekers in een COA locatie kunnen terecht bij een huisarts op de locatie.

MIND Korrelatie

Als u met iemand wil praten over persoonlijke thema’s als uw relaties ,gevoelens of seksualiteit, kunt u anoniem bellen, chatten of mailen met Korrelatie.

Juridisch Loket

Als u vragen heeft over uw rechten, kunt u contact opnemen met het juridisch loket voor een gratis (telefonisch) consult.