Vertaal naar:

Menstruatie

De eicellen van de vrouw worden bewaard in de eierstokken. Elke maand verlaat een rijpe eicel één van de eierstokken. Dit is de eisprong.

De eileider leidt de eicel naar de baarmoeder. De baarmoeder van de vrouw bereidt zich voor op een zwangerschap: het slijmvlies in de baarmoeder groeit om een bevruchte eicel te ontvangen. Het slijmvlies dient als een nest voor de eicel (innesteling).

Als de eicel niet bevrucht is, is de vrouw niet zwanger. Het slijmvlies en bloed komen uit de baarmoeder. Ze verlaten het lichaam via de vagina. Dit heet menstruatie.

De menstruatie duurt ongeveer 3 tot 7 dagen. De duur is bij elke vrouw anders.

Bij het begin van de menstruatie begint het slijmvlies opnieuw te groeien en start een nieuwe cyclus.

Een vrouw kan tampons of maandverband gebruiken om het bloed van haar menstruatie op te vangen.

Vrouw rechtopstaand. De focus ligt op de inwendige geslachtsdelen.

1. De eicellen worden bewaard in de eierstokken.

2. Eisprong: een rijpe eicel verlaat de eierstok.

3. Via de eileider gaat de eicel naar de baarmoeder. Het slijmvlies in de baarmoeder wordt dikker.

4. Menstruatie: slijmvlies en bloed komen uit de vagina.

Eerste menstruatie

Een vrouw wordt vruchtbaar tijdens de puberteit, meestal tussen de leeftijd van 11 en 15 jaar. Vanaf dan kan ze kinderen krijgen. Een meisje is vruchtbaar vanaf de eerste eisprong en kan daarom zwanger worden vóór haar eerste menstruatie. Als de eicel niet bevrucht is, zal ze voor de eerste keer menstrueren. Ook wanneer ze voor de eerste keer seks heeft, kan ze zwanger worden.

Menopauze: geen menstruatie meer

Een vrouw stopt met menstrueren tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. De exacte leeftijd is bij elke vrouw anders. Dit heet menopauze. Daarna kan een vrouw niet meer zwanger worden.

In het begin van de menopauze zijn de menstruaties onregelmatig. Na een tijd stoppen ze volledig. De menopauze kan enkele maanden tot enkele jaren duren.

De menopauze verandert de productie van vrouwelijke hormonen. Sommige vrouwen kunnen ongemakken ervaren zoals bijvoorbeeld: opvliegers, stemmingswisselingen, slapeloosheid, concentratieverlies, hoofdpijn en vermoeidheid.

Anticonceptie

Sommige anticonceptiemiddelen voorkomen dat het slijmvlies in de baarmoeder groeit of voorkomen dat een eicel rijpt (ovulatie). In dat geval zal de vrouw niet bloeden, of alleen een klein beetje.

Geslachtsgemeenschap

Sommige vrouwen willen geslachtsgemeenschap hebben tijdens de menstruatie, andere niet. Een vrouw kan geslachtsgemeenschap hebben tijdens de menstruatie als ze dat wil. Dit is geen probleem voor een goede hygiëne.

Een vrouw kan zwanger worden tijdens de menstruatie als ze in haar vruchtbare dagen is en onbeschermde seks heeft. Als u nu geen kinderwens heeft, gebruik dan anticonceptie.

Meer informatie of hulp nodig?

Huisarts

U kunt met een huisarts over elk intiem onderwerp praten. Als het nodig is, kan de huisarts u naar een gespecialiseerde zorgverlener doorverwijzen. Vluchtelingen met een (voorlopige) verblijfsstatus kiezen een huisarts in hun gemeente. Asielzoekers in een COA locatie kunnen terecht bij een huisarts op de locatie.

MIND Korrelatie

Als u met iemand wil praten over persoonlijke thema’s als uw relaties ,gevoelens of seksualiteit, kunt u anoniem bellen, chatten of mailen met Korrelatie.

Juridisch Loket

Als u vragen heeft over uw rechten, kunt u contact opnemen met het juridisch loket voor een gratis (telefonisch) consult.