Gezinsplanning en anticonceptie
Anticonceptie
Elke vrouw en elk meisje in Nederland heeft het recht om anticonceptie te gebruiken. Meisjes jonger dan 18 hoeven hun ouders niet in te lichten wanneer zij de pil of een ander anticonceptiemiddel gebruiken.
De huisarts die het anticonceptiemiddel voorschrijft, is wettelijk verplicht de privacy van zijn/haar patiënt te respecteren. Hij/zij mag anderen geen informatie geven over het anticonceptiegebruik van zijn/haar patiënt, zelfs niet wanneer de patiënt jonger dan 18 is.
Vrouwen krijgen vanuit het basispakket van hun zorgverzekering een vergoeding voor anticonceptie tot de leeftijd van 20 jaar. Wel betalen zij vanaf hun 18e tot en met het 20e levensjaar het bedrag van eigen risico. Zodra een vrouw 21 wordt, vervalt de vergoeding vanuit het basispakket. U kunt dan besluiten om zelf voor anticonceptie te betalen of een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Er zijn verschillende soorten anticonceptiva voor vrouwen, zoals: de pil, het spiraaltje, het pessarium en de vaginale ring. Kijk op de website van de zorgverzekeraar of er aanvullende voorwaarden zijn voor vergoeding van anticonceptie.
Via de procedure medisch noodzakelijke zorg kan een dokter een anticonceptiemiddel zoals de pil of een spiraal voorschrijven voor vrouwen zonder wettelijke verblijfsstatus.

De pil
Zwangerschap en bevalling
Elke zwangere vrouw heeft voor, tijdens en na de bevalling recht op professionele zorg. Sommige van deze diensten zijn gratis.
Vrouwen zonder wettelijke verblijfsstatus kunnen deze zorg krijgen via de procedure voor medisch noodzakelijke zorg.
Zwanger zijn betekent niet dat iemand automatisch recht heeft op een wettelijke verblijfsstatus. Wel heeft de vrouw vanaf 6 weken voor de bevalling tot 6 weken na de bevalling recht op ‘uitstel van vertrek’. Nadat het uitstel van vertrek is verleend, bestaat ook aanspraak op opvang door het Centrum Opvang Asielzoekers. Daarbij kan ook gebruik gemaakt worden van de (verloskundige) zorg en ziektekostenregeling.

Een verloskundige neemt een echografie van een zwangere vrouw
De baby krijgt altijd de verblijfsstatus van de ouder met de meest gunstige status. Als de vader een Nederlander is, dan zal de baby de Nederlandse nationaliteit krijgen, op voorwaarde dat de vader het kind erkent.
Een moeder die bevalt van een Nderlands kind komt niet automatisch in aanmerking voor een wettelijke verblijfsstatus. Zij kan een aanvraag voor regularisatie van haar status indienen via de procedure voor gezinshereniging. Als de vader het kind erkent, kan hij via dezelfde procedure een aanvraag indienen voor de regularisatie van zijn verblijfsstatus.