Vertaal naar:

Hiv-test

Een hiv-test kan nagaan of u geïnfecteerd bent met hiv of niet. De test kan hiv betrouwbaar opsporen in uw bloed vanaf 6 weken nadat u een risicocontact heeft gehad. Als u klachten heeft (kijk op hebikhiv.nl) dan is het belangrijk zo snel mogelijk naar de huisarts of GGD te gaan. U moet de test nogmaals doen na 3 maanden om zeker te weten dat u niet geïnfecteerd bent. Vraag een zorgverlener of een eerdere test in uw geval mogelijk is.  

Een hiv-test verloopt als volgt: 

  • De dokter neemt een bloedstaal en stuurt dat naar een laboratorium voor verder onderzoek.
  • In het laboratorium kijken ze of er antistoffen in uw bloed zijn.
  • Ongeveer een week later ontvangt de zorgverlener de resultaten van het onderzoek.
  • De dokter geeft uitleg bij het resultaat en bespreekt met u de volgende stappen. 

Dokter neemt een bloedstaal van een vrouw.

Praten met een dokter

U kunt vrijuit praten met uw huisarts, zorgverlener van de GGD of zorgverlener in het gezondheidscentrum op de COA locatie. Zij mogen geen informatie over u doorgeven aan anderen. Zij zijn bij wet verplicht om uw privacy te respecteren.

Man praat met een zorgverlener.

Prijs van een hiv-test

U kunt bij de GGD of uw huisarts een hiv-test doen.

Loopt u een hoog risico op hiv en soa? Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet kunt u zich gratis laten testen bij de GGD in uw buurt. Jongeren tot 25 jaar, sekswerkers, mannen die seks hebben met mannen en mensen afkomstig uit landen waar veel hiv en soa voorkomen kunnen een afspraak maken bij de GGD en zich gratis laten testen.

U kunt u ook bij uw huisarts laten testen. Uw bezoek aan uw huisarts is gratis maar soms moet u betalen voor de test. Dit hangt af van uw zorgverzekering en eigen risico. Vraag meer informatie hierover aan uw zorgverzekeraar.  

Als u in een COA-opvanglocatie woont, kunt u voor een gratis hiv-test het Gezondheidscentrum op de locatie gaan. 

Wat kost het?

Meer informatie of hulp nodig?

Huisarts

U kunt met een huisarts over elk intiem onderwerp praten. Als het nodig is, kan de huisarts u naar een gespecialiseerde zorgverlener doorverwijzen. Vluchtelingen met een (voorlopige) verblijfsstatus kiezen een huisarts in hun gemeente. Asielzoekers in een COA locatie kunnen terecht bij een huisarts op de locatie.

MIND Korrelatie

Als u met iemand wil praten over persoonlijke thema’s als uw relaties ,gevoelens of seksualiteit, kunt u anoniem bellen, chatten of mailen met Korrelatie.

Juridisch Loket

Als u vragen heeft over uw rechten, kunt u contact opnemen met het juridisch loket voor een gratis (telefonisch) consult.