Prikpil
De prikpil is een anticonceptiemiddel.
De prikpil bevat 1 hormoon. Dit hormoon voorkomt de eisprong. Het maakt het ook moelijker voor de zaadcellen om in de baarmoeder binnen te komen en voorkomt ook de innesteling van een eicel.

Prikpil
Hoe werkt de prikpil
De prikpil werkt 3 maanden. Ze wordt gebruikt als volgt:
- In de eerste 5 dagen van uw cyclus, geeft een dokter, gynaecoloog of verpleegkundige u een injectie in uw bovenarm of bil.
- Daarna gaat u elke 3 maanden (12 weken) voor een nieuwe injectie naar de dokter.

Een dokter geeft een injectie met de prikpil in de bil of bovenarm van een vrouw.
Betrouwbaar
De prikpil is betrouwbaar, als u elke 3 maanden een nieuwe injectie laat zetten.
Betrouwbaar
Geen invloed op uw gezondheid
De prikpil bevat 1 hormoon. Dit hormoon heeft over het algemeen geen invloed op uw gezondheid. Maar in sommige gevallen is het beter om een ander anticonceptiemiddel te kiezen. Vraag advies aan een dokter.
U wordt niet minder vruchtbaar van de prikpil. Wanneer u zwanger wilt worden, laat u de prikpil gewoon niet vernieuwen. Het kan wel enkele maanden, tot zelfs een jaar, duren alvorens uw cyclus zich herstelt.
De prikpil kan bijwerkingen geven, zoals hoofdpijn, onregelmatige menstruatie en gespannen borsten. Neem contact op met een dokter als de bijwerkingen ernstig zijn.
Uw menstruatie kan minder hevig worden of zelfs helemaal stoppen.
Geen bescherming tegen soa’s en hiv
De prikpil beschermt u niet tegen soa’s en hiv. Alleen een condoom kan u beschermen.
Condoom
De prikpil kopen
De prikpil kost ongeveer € 15 per keer inclusief het toedienen door de dokter. Elke 3 maanden moet u naar de dokter teruggaan voor een nieuwe injectie.
Tot 21 jaar wordt de meeste anticonceptie vergoed. U moet dan wel uw eigen risico hebben opgemaakt. Check uw vergoeding bij uw zorgverzekeraar. Vanaf 21 jaar wordt anticonceptie alleen vergoed als u een aanvullende verzekering voor anticonceptie heeft.