Vertaal naar:

Bescherming tegen soa’s

Condoomgebruik

Voor de meeste soa’s kunt u het risico op besmetting verkleinen:

  • Gebruik een condoom als u vaginale seks of anale seks heeft. 
  • Gebruik een condoom wanneer u seksspeeltjes deelt met anderen of maak eerst grondig schoon met water en zeep. Bijvoorbeeld: dildo, vibrator.
  • Neem geen bloed of sperma in de mond bij orale seks. Het risico op besmetting met hiv wordt zo erg klein. Als u een condoom of beflapje gebruikt, kunt u ook het risico op besmetting met andere soa’s verkleinen. 

Condoom

Gebruik een condoom om uzelf en uw partner te beschermen tegen soa’s en hiv. Als jullie geen condoom willen gebruiken, praat met een zorgverlener over soa-testen en hiv-testen.

U bent ook beschermd tegen soa’s als u en uw vaste partner (vaste relatie) allebei negatief zijn getest op soa’s en geen geslachtsgemeenschap hebben met anderen. Als u of uw partner geslachtsgemeenschap met anderen heeft, gebruik dan altijd een condoom.

Het condoom beschermt u ook tegen een ongeplande zwangerschap. Er bestaan nog andere anticonceptiemiddelen.

Andere manieren om u te beschermen

 

  • Gebruik alleen uw eigen of nieuw materiaal voor injecties.
  • Als u zwanger bent en een soa heeft, vraag dan advies aan uw huisarts of verloskundige.
  • Gebruik uw eigen tandenborstel (hepatitis B), handdoeken en lakens (schurft en schaamluizen). 
  • Heeft u seks in ruil voor geld of goederen? Of bent u een man die seks heeft met andere mannen? Laat u vaccineren tegen Hepatitis B. Ga hiervoor naar de GGD in uw buurt. 

Laat u vaccineren tegen hepatitis B.

Gebruik alleen uw eigen of nieuw materiaal voor injecties.

Als u zwanger bent en een soa heeft, vraag dan advies aan een dokter.

Praten met uw partner en een zorgverlener

Als u een soa heeft kunt u anderen daarmee besmetten. Praat erover met uw partner en spoor diegene om naar een dokter te gaan. 

Door uw huidige partner te informeren beschermt u ook uzelf. Want als u genezen bent van uw soa en u heeft weer seks met uw partner die nog niet behandeld is, dan kan uw partner u weer opnieuw infecteren.

Vrij niet tijdens de behandeling.

Informeer niet alleen uw huidige sekspartners, maar ook uw ex-partners en andere sekscontacten. Zij kunnen de soa namelijk ook hebben en deze weer ongemerkt doorgeven aan hun partners. Door uw sekspartners te informeren, helpt u verdere verspreiding van soa’s te voorkomen.

Overleg met de arts of verpleegkundige over welke periode u moet informeren.

Als u niet zelf aan uw partner of ex-partners wilt vertellen dat u een soa heeft kunt u ook anoniem waarschuwen, zonder uw naam te noemen (via partnerwaarschuwing.nl).

Koppel praat.

Meer informatie of hulp nodig?

Huisarts

U kunt met een huisarts over elk intiem onderwerp praten. Als het nodig is, kan de huisarts u naar een gespecialiseerde zorgverlener doorverwijzen. Vluchtelingen met een (voorlopige) verblijfsstatus kiezen een huisarts in hun gemeente. Asielzoekers in een COA locatie kunnen terecht bij een huisarts op de locatie.

MIND Korrelatie

Als u met iemand wil praten over persoonlijke thema’s als uw relaties ,gevoelens of seksualiteit, kunt u anoniem bellen, chatten of mailen met Korrelatie.

Juridisch Loket

Als u vragen heeft over uw rechten, kunt u contact opnemen met het juridisch loket voor een gratis (telefonisch) consult.