Vertaal naar:

Wat is seksueel geweld?

Seksueel geweld is een ongewenste seksuele handeling of activiteit. Een handeling of activiteit is seksueel geweld wanneer:

  • dit gebeurt zonder toestemming: minstens een van de partners ging niet akkoord om deel te nemen aan de activiteit en/of;
  • er sprake is van dwang: een van de partners wordt gedwongen en/of;
  • de partners niet gelijkwaardig zijn: de ene partner heeft meer macht, bijvoorbeeld bij een arts en een patiënt of een leraar en een leerling, of een van de partners is jonger dan 18 en het leeftijdsverschil is meer dan 5 jaar.

Voorbeelden van seksueel geweld zijn:

Meestal kent of vertrouwt het slachtoffer de persoon die het geweld pleegt, zoals een familielid, partner of vriend. Het kan ook een vreemde zijn.

Seksueel geweld is in Nederland strafbaar. Maar ook onwenselijk seksueel gedrag dat niet strafbaar is vinden we niet acceptabel. Het is belangrijk om te beseffen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag nooit de schuld van het slachtoffer is. Degene die over de grens gaat is fout.

Het gedrag van het slachtoffer, hoe diegene zich kleedt en wat diegene zegt of doet, zijn nooit een excuus voor seksueel grensoverschrijdend gedraggeweld. 

Meer informatie of hulp nodig?

Huisarts

U kunt met een huisarts over elk intiem onderwerp praten. Als het nodig is, kan de huisarts u naar een gespecialiseerde zorgverlener doorverwijzen. Vluchtelingen met een (voorlopige) verblijfsstatus kiezen een huisarts in hun gemeente. Asielzoekers in een COA locatie kunnen terecht bij een huisarts op de locatie.

MIND Korrelatie

Als u met iemand wil praten over persoonlijke thema’s als uw relaties ,gevoelens of seksualiteit, kunt u anoniem bellen, chatten of mailen met Korrelatie.

Juridisch Loket

Als u vragen heeft over uw rechten, kunt u contact opnemen met het juridisch loket voor een gratis (telefonisch) consult.