Vrouwelijke genitale verminking wordt ook vrouwenbesnijdenis genoemd.
Vrouwelijke genitale verminking kan op verschillende manieren gebeuren:
- Het zichtbare deel van de clitoris gedeeltelijk of volledig verwijderen (type 1);
- Het zichtbare deel van de clitoris en een deel van de vulvalippen gedeeltelijk of volledig verwijderen (type 2);
- De vulvalippen dichtnaaien, zodat er maar een kleine opening overblijft waaruit urine en bloed het lichaam kunnen verlaten (type 3).
- Alle andere schadelijke handelingen aan de zichtbare geslachtsdelen van de vrouw, zoals prikken, piercing, kerven, schrapen en wegbranden.
Vrouwelijke genitale verminking gebeurt om culturele redenen.
Zichtbare geslachtsdelen van de vrouw: 1.buitenste vulvalippen, 2.binnenste vulvalippen 3.vagina opening, 4. zichtbare deel van de clitoris. Het plasgaatje (5) en de anus (6) zijn geen geslachtsdelen.
Zichtbare geslachtsdelen van de vrouw: 1.buitenste vulvalippen, 2.binnenste vulvalippen 3.vagina opening, 4. zichtbare deel van de clitoris. Het plasgaatje (5) en de anus (6) zijn geen geslachtsdelen.
Vrouwelijke genitale verminking is heel gevaarlijk voor de gezondheid van vrouwen en meisjes. Het kan zijn dat iemand doodgaat door veel bloedverlies. Het kan ook leiden tot:
- psychische problemen zoals angst, stress, trauma, soms shock;
- infecties en ziekten;
- pijn tijdens de menstruatie en bij het plassen;
- een hoger risico op soa’s en hiv;
- pijnlijke en moeilijke bevalling voor zowel moeder als kind;
- onvruchtbaarheid of moeilijk zwanger worden;
- pijnlijke geslachtsgemeenschap en minder seksueel verlangen.
Vrouwelijke genitale verminking is illegaal in Europa. Het is strafbaar.
Als u vrouwelijke genitale verminking heeft ondergaan of u bent bang dat het zal worden gedaan, kunt u contact opnemen met een gespecialiseerde organisatie. Hier kan u geholpen worden.
Meer informatie of hulp nodig?
Spreekuur vrouwelijke genitale verminking
Spreekuur voor vrouwen die vrouwelijke genitale verminking hebben ondergaan.
Huisarts
U kunt met een huisarts over elk intiem onderwerp praten. Als het nodig is, kan de huisarts u naar een gespecialiseerde zorgverlener doorverwijzen. Bij een huisarts kunt u ook anticonceptie krijgen. Mensen met een (voorlopige) verblijfsstatus kiezen een huisarts in hun gemeente. Mensen die in een asielzoekerscentrum (AZC) wonen kunnen terecht bij een huisarts op de locatie.
Sense.info
Als u jonger bent dan 25 jaar, kunt u bij Sense terecht voor vragen over anticonceptie, seksualiteit en soa. Dit kan per mail, telefoon, chat, of door een afspraak te maken bij een Sense spreekuur.
MIND Korrelatie
Als u met iemand wil praten over persoonlijke thema's als uw relaties ,gevoelens of seksualiteit, kunt u anoniem bellen, chatten of mailen met Korrelatie.
Jeugdgezondheidszorg
U kunt terecht bij uw Jeugdgezondheidszorg als u in gesprek wil gaan om meisjes en voor vragen over vrouwelijke genitale verminking.