Grenzen beschermen en respecteren
Uw grenzen geven aan wat voor u wel en niet aanvaardbaar is in een relatie of in een contact met iemand buiten uw relatie. Als iemand uw grenzen overschrijdt, getuigt dit van weinig respect. Uw integriteit kan hierdoor worden aangetast.
Het kan om heel wat verschillende situaties gaan. Bijvoorbeeld:
- U wordt beledigd;
- U wilt (nog) geen geslachtsgemeenschap hebben;
- U vindt bepaalde soorten seks niet leuk;
- U ervaart geweld.
Iemands grenzen worden overschreden wanneer diegene niet akkoord gaat met wat er gebeurt en de manier waarop het gebeurt.
Om elkaars grenzen in een relatie te respecteren, moeten beide partners:
- akkoord gaan met wat er gebeurt;
- ervoor zorgen dat zij geen druk uitoefenen of voelen;
- gelijke partners zijn (de ene mag geen macht uitoefenen over de andere).

Een man en een vrouw stemmen beiden in om seks te hebben.
Nee en ja zeggen
Als u het gevoel heeft dat uw grenzen overschreden worden, zeg dan ‘nee’. Uw partner moet uw keuze respecteren. Praat met uw partner over wat u wilt en hoe u zich voelt:
- Wees erg duidelijk.
- Sta of zit rechtop en kijk uw partner in de ogen.
- Leg uit waarom u ‘nee’ zegt.
- Herhaal indien nodig uw boodschap.
- Voel u niet schuldig.
- Maak geen beloften die u niet kunt houden.
- Maak uw partner duidelijk dat wederzijdse toestemming belangrijk is.

Een meisje zegt nee tegen een jongen.
Nee zeggen is moeilijk, maar het is een manier om uw partner te vertellen wat uw grenzen zijn. Uw partner moet duidelijk weten wat uw grenzen zijn. Als uw partner geen nee aanvaardt, zoek professionele hulp of neem een goede vriend of vriendin in vertrouwen.
Misschien bent u bang om uw partner te verliezen. Als diegene u echter blijft dwingen om dingen te doen die u niet wilt, moet u erover nadenken of uw partner wel goed is voor u.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Wanneer iemand iets seksueels bij u doet wat u niet wilt, gaat die persoon over uw grenzen heen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om zoenen, aanraken, seksuele opmerkingen, aanranding, verkrachting en prostitutie. Dat kan met kracht of bedreigingen gebeuren (dwang) maar dat hoeft niet. Ook als u slaapt, of gedronken hebt, of gewoon over straat loopt en iemand doet iets seksueels wat u niet wilt, is dat seksueel grensoverschrijdend gedrag. Strafbaar seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals aanranding en verkrachting, noemen we ook wel seksueel geweld.
Het is belangrijk elkaars grenzen te respecteren. Misbruik kan tot psychologische problemen en gezondheidsproblemen leiden. Bovendien zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag en andere vormen van partnergeweld strafbaar.
Als u graag seks wil en uw partner niet, kunt u dit probleem samen bespreken. Seks is meer dan alleen maar geslachtsgemeenschap. Fysiek intiem zijn met elkaar is even belangrijk voor uw welzijn en relatie.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan zich ook buiten een relatie voordoen, bijvoorbeeld met verwanten, kennissen en ex-partners, of met onbekenden.
Hulp zoeken
Als u te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag of een andere vorm van partnergeweld, zoek dan hulp:
- Praat erover met iemand die u vertrouwt.
- Praat met een zorgverlener. Voel u niet schuldig of beschaamd. Dit overkomt meerdere mensen.
Neem contact op met de politie als u iemand officieel wilt beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag of een andere vorm van partnergeweld.